Arxiu de la categoria ‘neobaròmetre’

Nou estudi de Neòpolis: Ajuntaments i post-pandèmia

24/04/2020
Tram final de l'Avinguda Jaume I de Girona (Abril de 2020 - FOTO: Xavier Guzman)

Tram final de l'Avinguda Jaume I de Girona (Abril de 2020 - FOTO: Xavier Guzman)

Pocs s’imaginaven, a principis de març, la crisi d’abast global en la que estem immersos arrel de l’expansió descontrolada del Covid-19. La vida ens ha canviat de sobte, a nivell individual i col·lectiu, i ha col·lapsat l’ordre de preferències i prioritats de fa poques setmanes. En aquest context les administracions públiques (incloses les locals) han hagut de focalitzar els seus esforços i prioritats en la lluita contra el virus i en la protecció de la ciutadania, intentant aturar els efectes d’un problema maleït i de base.

IMG_5559

Repartiment de targetes moneder per ajuts de menjador escolar al Casal Cívic Centre d'Igualada (24/03/20 - FOTO: @marisavilaber)

No sabem com seran les nostres ciutats després de la pandèmia, però de ben segur que caldrà començar a dibuixar el futur que ens ve. L’estat d’ànim baix que existirà als municipis un cop païda la crisi haurà de ser contrarestat amb la fam de futur i les ganes de tornar a la normalitat.

Però, com de diferent serà la “nova normalitat” dels ajuntaments respecte la que fins ara coneixíem? La situació de crisi obligarà a les administracions locals a repensar àmbits com la gestió del territori, els models de desenvolupament local, les polítiques socials, la promoció de la sostenibilitat o les formes de governança. El rol dels ajuntaments esdevindrà clau ja que la “nova normalitat” es construirà, d’entre d’altres, des dels municipis. A dia d’avui ciutats com Amsterdam ja estan treballant en plans innovadors per fer front al coronavirus.

S’obren molts interrogants al món local, als que caldrà donar resposta de forma gradual, coherent i absolutament determinada per quina sigui l’evolució del Covid-19, i les seves repercussions socials i econòmiques:

  • Variarà l’ordre de prioritats de les polítiques públiques locals? I si és així, de quina manera i en base a quins criteris?
  • Guanyarà més pes la transversalitat interna en la gestió municipal?
  • Incrementarà la rellevància de les planificacions estratègiques?
  • La participació ciutadana escalarà posicions en les agendes municipals?
  • Quin paper jugaran els ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic?

Des de Neòpolis volem contribuir activament a definir respostes a aquests i molts d’altres interrogants. És per això que estem duent a terme un nou estudi propi amb la finalitat de recollir les prioritats i opinions d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya. Un cop feta l’anàlisi en compartirem els resultats amb la voluntat d’oferir pistes i ajudar a gestionar el present i el futur d’una situació sense precedents.

Aquest és l’onzè estudi propi que fem des de Neòpolis, aquí pots consultar els realitzats fins el moment.

7è Neobaròmetre – #Municipals2015

06/05/2015

Captura de pantalla 2015-05-06 a las 12.48.51

Coincidint amb la celebració de les eleccions municipals del proper 24 de maig, i amb la voluntat de reflexionar i produir valor afegit en un moment on l’administració pública necessita més que mai (re)pensar-se i innovar per fer front als reptes de present i futur, Neòpolis presentarà durant els propers dies el 7è Neobaròmetre: #Municipals2015

Els Neobaròmetres són reflexions vinculades amb qüestions socials i polítiques a Catalunya. En aquest cas hem optat per entrevistar a diferents personalitats del país i demanar-los-hi la identificació dels principals reptes que haurien d’afrontar els ajuntaments durant la propera legislatura, i idees per afrontar-los de forma innovadora.

El 7è Neobaròmetre us permetrà conèixer les opinions de persones amb bagatge i experiència en el sector sociopolític com Raül Romeva, Xavier Pastor, Quim Brugué, Pau Canaleta, d’entre d’altres.

Properament començarem a compartir les reflexions a través d’entrades periòdiques al Neobloc A més, anirem informant sobre l’actualizatció de les reflexions a travéss de Twitter, Linkedin i Google+. Us animem a traslladar-nos les vostres opinions per qualsevol d’aquestes eines 2.0.

Arrel de les reflexions recollides i del dia a dia professional de Neòpolis hem dissenyat un catàleg de productes pensats per promoure polítiques innovadores a les administracions locals.

Però no ens aturem aquí, ja que ja estem desenvolupant noves idees per ampliar el catàleg. Si formeu part d’un ens local o d’una entitat no dubteu a contactar amb nosaltres per parlar-ne. Segur que ens entendrem!